Agenda februari 2017

12 Februari CULTUUR in De SCHUURAFRIKA  

EEN ONTMOETING MET AFRIKA

Dit keer heb ik twee unieke korte films voor je uitgekozen.

De derde editie wordt vast weer een mooie ontmoeting.Dit keer in de middag op verzoek van de gasten van buiten Utrecht. Die kunnen nu ook rustig blijven napraten.

 Hierbij de informatie over het programma dat dit keer uit drie delen bestaat.Abderrahmane Sissako in een interview,zijn film OCTOBRE en de dansfilm NORA van Alla Kovgan.

 Mag ik even aan je voorstellen: Abderrahmane Sissako….de hoofdschotel vandaag…Abderrahmane Sissako is inmiddels één van de bekendste en belangrijkste Afrikaanse regisseurs.Misschien zag je afgelopen jaar zijn geloofde film:TIMBUKTU. Zelfs hier in Nederland getoond en royaal besproken in de media.

 Voor de filmische kennismaking heb ik het interview gekozen dat Sissako gaf bij de lancering van zijn indrukwekkende BAMAKO.De film die op een erf speelt in de hoofdstad van Mali.Hij klaagt daarin de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds aan.Graag laat ik hem aan het woord.Hij geeft belangrijke inzichten over zijn continent.We zien ook korte filmfragmenten,waarin hoofdrolspelers ons interessante facetten tonen van de relatie van Afrika met het Westen.

interview Abderrahmane Sissako en Roland Rappaport (2006,30 minuten,Nederlands ondertiteld).

 ABDERRAHMANE SISSAKO

Abderrahmane werd in 1961 geboren en groeide op in Mali en Mauretanië.Hij studeerde aan het VGIK,filminsituut van Moskou.Tegenwoordig werkt hij in Frankrijk.

Sissako was jurylid van de Berlinale in 2003 en het Fesitival de Cannes in 2007.In 2014 was hij voorzitter van de jury van de korte films in Cannes.

Zijn oeuvre telt een paar internationaal bekroonde films.Heremakono (Waiting for Happiness) won in 2003 de Prix de Yennenga op FESPACO (het Afrikaanse

Film Festival) in Ouagadougou in Burkina Faso.Timbuktu (2014),gebaseerd op een waargebeurde tragedie,werd onderscheiden in Cannes.

De film werd genomineerd voor een Oscar.

 filmografie:Le Jeu (1989); Octobre (1993); Le Chameau et les batons flottants (1994); Sabrya (1997);Rostov-Luanda (1997); Life on Earth/La vie sur Terre (1998);Heremakono/

Waiting for Happiness (2002); Bamako (2006);Timbuktu (2014) .

Centrale thema`s in zijn films zijn eenzaamheid,vreemdeling zijn en afgewezen worden.Ervaringen uit zijn eigen leven. De lokale taal niet meester zijn plaatste hem vaker in de positie van buitenstaander.

 Er valt veel te zeggen over Sissako en zijn films.Om deze beter te begrijpen en te waarderen geef ik hier enkele uitspraken van hem zelf.

 “I portray people nobody else would portray,but my intention is neither to give them a voice,nor speak up for them,but to convince myself of the necessary frailty of human life”.

 “I like to reach people through a narrative form that is poetic or by creating an athmosphere”.

 “I am always fascinated by and astonished by the personality of the people I film”.

 “Making a film is establishing a dialogue first of all with yourself”.

 En over zijn continent: “Africa has great potential but the previous generations,our respective fathers,have never really been capable of creating a real dialogue between Europe and the West”.

 Een autoriteit in de filmwereld,Teresa Hoefert de Turégano,schrijft over Sissako:

 “His first short films Le Jeu and Octobre quickly attracted international attention,which he easily mustered for subsequent works.

The influence of Sissako`s Russian film schooling is evident in his oeuvre,as he combines a highly poetic and intellectual film language that emphasizes the filmic space

“between the lines”- the spectator must engage her/himself in the image.The use of silence and the manner in which he manipulates light so that it becomes an actor in the film,are elements of his style.With a very natural but restrained rhythm and tendency toward a minimal aesthetic,Sissako`s signature is at the forefront of African cinema for audiences throughout the world”.

 OCTOBRE

regisseur: Abderrahmane Sissako

1993,38 min.Engels ondertiteld

 Sissako`s tweede film vertelt het verhaal van de tot mislukken gedoemde relatie tussen een jonge Russische vrouw en een Afrikaanse student die tijdelijk in Moskou woont.De vrouw is zwanger,maar de man moet terugkeren naar Afrika.

Sissoko`s Octobre heeft niets van doen met de Russchische Revolutie,maar speelt zich niettemin af in Rusland.Ira,een jonge Russchische zwerft ongerust door de straten van Moskou.Ze is zwanger en moet afscheid nemen van haar vriend,Idrissa een Afrikaanse student, die op het punt staat naar zijn land terug te reizen.Ergens aan de rand van Moskou,in een somber appartement,brengen ze de laatste nacht met elkaar door.NORA

regisseurs: Alla Kovgan,David Hinton

dansers: Nora Chipaumare,Souleymane Badolo

muziek: Thomas Mapfumo

2008,35 minuten,Engels ondertiteld

Nora is gebaseerd op het leven van Nora Chipaumire, geboren in Zimbabwe in 1965.In de film keert Nora terug naar het landschap van haar jeugd en reist door de levendige herinneringen van haar kindertijd.Performance en dans gebruikend, brengt ze haar verhaal tot leven in een wervelend gedicht van klanken en beelden.De hele film is in Zuid-Afrika opgenomen.

Nora portretteert een veelheid van lokale actoren en dansers van alle leeftijden, variërend van schoolkinderen tot grootmoeders.Een groot deel van de muziek is speciaal gecomponeerd door de legendarische Zimbabwaanse musicus,Thomas Mapfumo.

De film ontving een groot aantal prijzen,meer dan 30 in allerlei filmgenres.De film werd op meer dan 200 festivals vertoond en op belangrijke locaties zoals het Museum of Modern Art in New York,The Tate Modern in Londen.Nu in De Schuur,Utrecht.

 ALLA KOVGAN

werd in 1973 in Moskou geboren en reisde tussen Rusland en Amerika.Maakte films,installaties en theaterperformances in samenwerking met kunstenaars van verschillende disciplines.Ook doceerde ze,maakte dansfilms en avant-garde cinema,wereldwijd.Ze brak door met de film NORA in co-directie met David Hilton.

 locatie: De Schuur, Wijde Doelen 8, 3511 XN Utrecht

 tijd: inloop 13:30 uur       start programma 14:00 uur

 

programma: welkom

                         filmische kennismaking met Abderrahmane Sissako

                         Octobre

                         korte pauze

                         Nora

                         napraten onder het genot van een drankje en hapje

 

reserveren: erna.beumers@tiscali.nl   bevestiging per omgaande –  beperkt aantal plaatsen

 

betaling: 10 euro (all in) :thee,koffie,water,zoetigheden,wijnen,sappen en hartigheden

                  graag vóór vertrek je bijdrage deponeren in mijn gele gevleugelde huisvarken dat in mijn keuken woont

 

en wat een fantastische locatie is De SCHUUR…..lof aan Rik en Marjan!

 

 

CULTUUR in De SCHUUR:AFRIKA     12 februari zondagmiddag 14:00 uur

een ontmoeting met AFRIKA

 

heel hartelijk welkom

 

een groet,

Erna Beumers

 

tel: 030 2317056

 

volgende data: 25 maart zaterdagmiddag en 23 april zondagmiddag

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *